Nästa!

Nästa! En läkarroman av Nina Lykke, Wahlström & Widstrand, 2020

På baksidan står det: ”Elin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt. Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro”
Men egentligen är det Elin som tar kontakt då hon klickar på ”lägg till en vän” och inser att hon skickat en vän-förfrågan. Resultatet blir det samma. Björn ger henne den uppmärksamhet och kärlek hon saknar och de träffas i mammans lägenhet. Elin slutar dricka, se på serier och känner sig fräsch, Aksel bara tränar. SMS skickas oftare än tänkt och fast de lovat uppehåll skickas det ändå, tills Elin skickar till Aksel istället för till Björn. OMG!!
Björn går tillbaka till Linda (Björns fru) och Elin flyttar in på mottagningen och känner oftast att hon inte vill ha en enda patient till som hon måste ta på, försöka övertyga till motion eller sluta dricka eller bara lyssna till. Tore eldar på henne i de djupaste perioderna och tycker att hon borde säga sanningen lite oftare.
Lykke skriver om självinsiktens förbannelser och förnekelsens välsignelser på ett igenkännande sätt.
Elin vet exakt att hon dricker för mycket och rör sig för lite och vad hon borde göra, ändå följer hon inte sina egna råd.
Jag kan känna igen mig i Elin, för visst finns det stunder man bara vill spy på jobbet och livet. Kan folk inte bara fatta vad de skall göra och sedan göra det? Inklusive en själv. Det är svårt även om man är hyfsat smart. Elins mamma är dement och bor på boende och Elin har inte en bra relation till sin mamma. Elin har alltid varit duktig, hemma och i skolan men aldrig fått beröm/uppskattning från sin mamma, inte heller stöd och hjälp eller kramar. Mamman har varit mycket frånvarande och någon pappa har aldrig funnits med. Med Aksels föräldrar var det ständig dubbelbestraffning som var deras grej. Ex. fyllde de kylskåpet efter en helg i stugan: Tror ni inte vi kan bjuda på detta? Fyller de inte kylskåpet: Tror ni vi har hur mycket pengar som helst?
Typsnittet var lite ansträngande men annars en angenäm läsning.

3:a // Maria E
Nytt ord (passade ej tycker jag): två skilda entiteter. Betyder ungefär två skilda väsen, typ två olika ting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s