Isvittring

Isvittring av Solveig Vidarsdotter, Lind&co, 2021

Det är i Gäddede, Jämtlands fjällvärld som det händer; en 10 årig pojke hittas död på ett elevhem av skolans vaktmästare. Pojken hängde från en takbjälke och ganska snart inser man att detta inte är ett självmord utan ett mord. Polisen, Ingrid Kvarnberg, som flyttat till hemorten då pappan inte klarar sig själv utan bor nu på Forsgården, samma hus som elevhemmet. Erland Skogmo, gammal i kåren, har ett rykte om att kanske dricka för mycket…tecken tyder på det men ingen vågar fråga. På elevhemmet bor elever som har långt till hemmet och precis som andra elevhemsskildringar är det mobbing som pågår. Tomas, den döde pojken, var svårt utsatt av två äldre elever, som tycker det är skönt att han dog. Misstankarna går från skolan till föräldrar till vaktmästare och nätet dras ihop och rektorn försvinner plötsligt, hur hänger det ihop? Samtidigt blir Ingrid uppvaktad av en gammal ungdomsflamma, numera kollega och det rör till det lite. Ingrid tycker själv att hon kanske borde bli kvinnligare, men hur? Pappan gör en hjälteinsats mot slutet av boken och det blir spännande då ett till barn nästan råkar illa ut.

Jag tycker den var bra, bra debut, i kommande böcker, Nässelvrede och Rävlystnad, får vi nog lära känna alla personer bättre.

Klar 3:a  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s