Månvind och hoff x 4

Månvind & Hoff 1-4 av Johan Rundberg, Natur & Kultur, 2020-2022

En fantastiskt spännande serie från Stockholm under slutet av 1800-talet, där ett barns liv inte är värt nått. På Allmänna barnhemmet växer 11-åriga (snart 12) Mika upp och då vi träffar henne första gången är det smällkallt på vintern och barnhemmet måste förtäta då de inte har ved för att värma upp båda våningarna. Det är ont om mat och Mika jobbar som ölpiga på närliggande pub och får både se och höra sånt hon inte borde. Mika som lärt sig den hårda vägen; att vara observant är lika med att överleva, därför lägger hon det mesta på minnet, även små detaljer. Poliskonstapeln Valdemar Hoff tar henne med sig för att ”se med andra ögon” och det blir en framgångsrik men farlig vänskap.
Nattkorpen: En natt knackar det på dörren och en ung pojke står på bron till barnhemmet och lämnar in en nyfödd flicka som han räddat från den svarta ängeln. Samtidigt dör några män oförklarligt. Är nattkorpen tillbaka och mördar? På barnhemmet är det svåra tider och ingen vill adoptera en som inte kan jobba, Edvin kommer utsvulten och slagen tillbaka från sin fosterfamilj. En tatuering på en misstänkt leder till barnhemmet.
Tjuvdrottningen: En estradör med fallenhet för knivkastning uppträder i stan och lockar barnhemsbarn med fint hus och mycket mat om de gör som hon säger, till och med skolkar från skolan. Mika anar oråd och inser att kvinnan har en annan agenda. Tillsammans med Valdemar och en grupp flickor, med allt annat är rent mjöl i påsen reder de ut tjuvplanerna och konstaterar att barn har inget värde.
Dödsängeln: Ledaren från Flickorna dyker upp en natt och visar Mika ett makabert fynd på en byggplats, samtidigt som en flicka från de fina kvarteren anmäls försvunnen. Dödsängelns väktare försöker tysta Valdemar och Mika gör upp en vådlig plan…inget kan gå fel? Men jo, återigen, ser Mika döden i vitögat och vi får veta vad en änglamakerska är. Men Nora, flickan som lämnades in i första boken, hämtas av sin mor, som säger: ” nu slutar jag vänta på att livet skall börja, nu gör jag någonting åt det själv”
Blodspakten: Mika vill också äga sitt liv och tillsammans med Valdemar, som är svag från knivhugget, ger de sig ut på en resa och för första gången lämnar Mika Stockholm. Hon skall hitta sin mamma. Men Valdemar hinner nästan dö på resan och framme vid målet sägs svartkonst lockat fram onda andar runt godset. Kan det stämma att Mikas mamma är skyldig till det?

Rundberg skriver lättsamt och med stor inlevelse om Stockholm förr, utedass, hästskit, fylla och mord på ett så bra sätt att det nästan luktar. Loppor och löss, råttor och vattnig soppa på barnhemmet men också om den gemenskap som fanns där, den familj alla saknar. Valdemar har sina demoner och tröstar sig med sprit men Mika får honom att återvända till livet. Mika själv blir mer och mer nyfiken på varför hon är den hon är. Vet mamma att jag lever? Runeberg presenterar ett mycket bra persongalleri? allt händer för ungefär 130 år sedan, det är inte så länge se´n!!
Nattkorpen fick Augustpriset 2021, och det förstår jag
4:a till hela serien // Maria E;

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s