Åskmakaren

Åskmakaren av Tina N Martin, Polaris, 2022

Ännu en bok levererad av en författare från Boden och jag gillar den mycket. Detta är andra boken om Kriminalinspektören Idun Lind vid grova brott i Luleå. Kollegan Calle Brandt är fortfarande under rehabilitering sedan skottskadan och därför ombeds Tareq Shaheen att stanna kvar och utreda mordet på en man de hittat på isen vid Bergnäsbron. Motvilligt måste Idun medge att hon börjar gilla Tareq. Den döde mannen visar sig vara en ensamvarg med pengar och som gillar att köpa sex av yngre flickor. Han blev aldrig dömd då bevisningen brast. Emil och Morgan utreder trafficking och sexhandel och utredningarna går nu in i varandra, då Everts DNA hittas i ett annat mordfall, i unga kvinnan Marina som mördats för tre år sedan. Alla fryser, det är kallt ute, men inte lika kallt som vintern 1999…

Parallellt med detta som sker i nutid följer vi Peter och Silje på 70- och 80-talet. Peter som inte riktigt växer lika snabbt som de andra killarna i klassen, blir ständigt utsatt för trakasserier och mobbning, han försöker göra sig osynlig men Uffe och hans gäng letar upp honom hela tiden. Tills Silje börjar i klassen. Hon syns och tar plats, fast hon inte vill och tillsammans överlever de skolåren. De behöver varandra fast av olika skäl. I slutet på 80-talet säger Silje: ”Jag kan inte stanna kvar här och du kan inte följa med mig” För första gången tänker Peter på att ta sitt liv, det Silje tänkt på sedan hon var tio.

Utredningarna hamnar djupt in i traffickingen i Norrbotten och Tareq går in ”under cover” och försöker sälja in unga persiskor till Storbossen Hannes…det går kanske inte som de planerat…

Jag tycker jättemycket om Martins sätt att skriva, kul också att man känner igen platser och namn. Personbeskrivningarna gillar jag också, Hoppas man får lära känna Tareq bättre och att Calle kommer tillbaka. Men jag blev lite full i skratt i början, på sid 16, var hade den nakne mannen sitt körkort? I Klockan ? Eller tänker jag fel? Och på sidan 50 berättar rättsläkaren att snittet var gjort med en vass kniv, ”troligtvis en stilett”, för att två sidor senare vara ”troligtvis en kirurgisk skalpell”. Tycker ni jag felsöker? Det är mest för att jag själv inte får ihop vad jag läser ibland. Bortsett från dessa två ”hakar” kan jag bara tycka det är bra och väntar redan på nästa bok

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s