Lång Rockad

Lång Rockad av Michael Wiander, Idus Förlag 2021

Första boken, av tre, om Schackklubben Draken där vi, i del ett, får följa Parkskolans spänningsfyllda och dramatiska resa till Schackfyranfinalen i Globen. Det är barnen Leo, vars pappa är före detta schackmästare, Albin, Anna och Sara det mesta kretsar kring. Skolan, schack, vänskap, funktionshinder men också, fusk, mobbing och oärlighet. Leos pappa startar en schackklubb i sin sons skolklass har han ingen aning om vad som väntar och när barnen möter elever från Centralskolan blir han förskräckt över vad han får höra? Hur skall de kunna vinna mot dem?

Jag är själv inte duktig på schack men jag kan spela och vet hur pjäserna får flytta och jag blir lite överraskad över hur hög nivå jag tycker de har på 7-10 åringar. Boken börjar i åk 1 och slutar i åk 4 och jag får en blandning av Karate Kid och Beth i The Queens Gambit när jag läser, för visst är det de onda mot de goda, fair play mot fusk men det funkar. Alla kan spela schack, inte bara nördar och så är det. Tycker också att det är bra att barn kan träna barn. Inte alla barn kan lyssna på andra barn och det behövs mer av det, likaså att föräldrarna ofta är det största problemet, vid sidan av planen. De förstår inte att barnen spelar för att lära, inte alltid för att vinna.

Wiander själv är Stockholmsmästare i schack, och jag förstår hans engagemang.

Kanske inte så rafflande att läsa men intressant vinkel och vågat att skriva om just schack, ingen fartgren precis.

Ett stavfel hittades: sid 209 översta raden, står ber borde vara ser…

Denna serie får jag följa !!

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s