Befriaren

Befriaren av Tina N Martin, Polaris, 2021

Titeln Befriaren fick mig genast att tänka på något religiöst. Att befrias från sina synder och annat dumt man gjort. Mycket riktigt är det så. Eva Vendel hittas död, utan någon verklig anledning, upphängd på ett makabert sätt och en diabetessjuk 5-åring kidnappas från förskolan, kan dessa två fall verkligen hänga ihop, frågar sig kriminalaren Idun Lind.

På Paradisgården har man lite olika synsätt på gudstro och religion men det är bara ett sätt som är rätt och det får barnen Tommy och Ingrid bli varse. De har blivit familjehemsplacerade där med sin mamma för att komma ifrån sin misshandlande pappa. Men det blir liksom ur askan in i elden och hur förklarar man detta för en skolkurator? Även från Paradisgården försvinner en flicka…

Hela boken utspelar sig i Boden och författaren själv är från Boden vilket gör att jag känner igen mig och det är kul. Martin är fantastisk på att beskriva situationer, nästan filmaktigt följer man Lovis möda med att smyga ut i bilen, läsa av GPSen, irritera sig över lysrören, instruktionsboken innan hon slutligen lyckas. Jävulskt  spännande och välskrivet, snedvriden gudstro, i klass med Knutby-sekten, kan jag säga utan att spoila.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s