KÖLD

Köld av Jakob Mjöbring, Lind & Co, 2017

En Katja Lyss -deckare står det på framsidan och det är första boken- Norrbotten- Arjeplog, jag tar den! Polisen Katja Lyss får i uppdrag att utreda ett bestialiskt mord i Arjeplog då hon ersätter den rutinerade räven Lars Robertsson på gott och ont. Katja har sin ryggsäck fylld från sitt liv som Ski-bum och henne lär vi känna efterhand. Offret visar sig vara en Paparazzi-fotograf och genast misstänks biltestare, men Katja tycker det är alldeles för kliniskt och cirkeln vid tinningen tyder på att ett vapen hållits där, 9mm…Lokalpolisen Frans vill att detta skall utredas fort för han skall till Paris och Adrian som nästan får Katja på rygg är lite för på. Paula som driver värdshuset är bara underbar. Så sker ännu ett mord, på nästan liknande sätt, båda tyskar, men ett tredje mord på en lokalbo skakar om utredningen. Frans hemliga telefonnummer dyker upp i utredningen Adrian tror på ett lokalfyllo som de tar in på förhör och erkänner allt. End of story…neej.

Ja, Katja är en trasig själ och liksom många deckarpoliser är hon lagom självdestruktiv och världshatisk. Hon åker ut själv och dör väl nästan tre gånger i boken men klarar sig givetvis då detta är bok ett. Bra tempo, lite för långa kapitel men kul att läsa om Norrbotten.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s