Döda talar inte

Döda talar inte av Ann Cleeves, Albert Bonnier förlag, 2012

Andra boken om Vera Stanhope. TV-serien med namnet Ett fall för Vera baseras på dessa böcker och det var kul att lära känna Vera bättre. Jag får intrycket av att bokens Vera är betydligt större, manhaftigare och otrevligare än TV seriens, lite som när Tom Cruise skall spela karaktären Jack Reacher, inte särskilt bok-likt, men snyggare för TV.

Nåväl, Veras ohälsosamma leverne har föranlett att hon bör ägna tid åt sin kropp och hälsa och då börjat simma lite, på hotellets anläggning. I ångbastun, efter simningen, träffar Vera på en kvinna som tycks skönt avslappnad och som Vera tyst beundrar tills hon inser att kvinnan är död. En av ortens socialsekreterare är mördad. Kopplingar görs till ett fall där ett barn drunknat för ett år sedan. Vem vill ha henne ur vägen? Dottern? Äldre mannen som väntar barn med en mycket yngre kvinna? Grannen? Grannens bortadopterade barn? Hotellchefens son som snattar? Grannens son som är ihop med dottern? Arbetskollegan som utredde drunkningen för ett år sedan? Hotelltjejen som sett sonen snatta?
Intrigen är komplicerad och det behövs nästan en karta över hur allt hänger ihop på olika sätt och alla har träffat alla nästan men till slut ser Vera och hennes team den röda tråden och då blir det bråttom. Skön deckarläsning i ett naturskönt område med ett bra språk- jaja, jag fick precis vad jag förväntade mig
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s