Broder Jakob/ Nio liv

Broder Jakob och Nio liv av Emelie Schepp, Harper Collins, 2020 respektive 2021

Broder Jakob är femte boken om åklagaren Jana Berzelius. Denna gång hittas kvinnor döda, hopsydda som sjöjungfrur och sökandet på gemensam nämnare påbörjas. När ännu en ung kvinna anmäls saknad får Mia Bolander och Henrik Levin utredningen, som verkar leda in på psyket. Där sitter nu Janas ”fiende” Danilo som i stället för fängelse fick psykiatrisk vård. Han kommer aldrig ut säger Janas pappa Karl som visar sig vara roten till det onda och heller inte vill att han skall ut. Men nu tvingas Jana till oortodoxa metoder; hon begär hjälp av en kriminell på psyket.

Ännu ett viktigt debattämne tas upp i Shepps böcker, denna gång könsdysfori. Allt är inte vad det ser ut att vara varken inuti eller utanpå och när Levins fru plötsligt försvinner är goda råd dyra. Rapp och bra dialog och jag får fortfarande lite känning av Leona i Rognebys böcker fast Jana är betydligt mer våldsam. Per och Jana kommer varandra närmare men varför skall hon hata Danilo så mycket?

Nio liv är sjätte boken om åklagaren Jana Berzelius som under en avreageringsrunda blir stoppad av tre killar som vill ha lite ”kul” med henne. Hon är inte på humör och gör processen kort. Kort därefter tar Mia Bolander in en fd Komodos kille, Armand, på förhör, han svär sig fri och vet inget. Men strax hittas han fastspänd med bomber runt kroppen och smällen kommer innan de hittar honom. Armands 14-årige lillebror pressas till att göra en jobb åt gänget fast han inte vill och mamman blir galen. Mias parhäst, Henrik Levin, har föräldraledigt samt ledigt efter händelsen i förra boken och hon får en ny partner Patrik Wiking. Trots att Levin lovat frun att inte jobba hemifrån störs han av att Jana dödade förövaren i förra boken med knivsnitt som verkar vara exakt likadana som dödade de tre killarna, kan Jana ha gjort det?

Gängkriminalitet! Nio liv heter boken och gissa hur många liv som går åt? Danilo släpps fri som tack för hjälpen men Karl är missnöjd och skall ta saken i egna händer. Lika spännande som alltid och Danilo träffar Per…hmmm

2 x 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s