De besvärliga

De besvärliga – Skyddshemmets vanartiga flickor av Louise Lindblom, 2016

Under första hälften av 1900-talet omhändertogs en mängd flickor, barn och unga kvinnor, som ansågs vara vanartiga. De hamnade på olika ställen för att lära sig bli goda medborgare. Denna bok handlar om Lingatans skyddshem för vanartiga flickor utanför Lysekil. Under åren 1922-1945 berättas det om 25 olika flicköden, flera så unga som 10 år ”dömda” för snatteri, stöld, vanart, sexuell vanart, lösaktig mm. Vid närmare undersökning kunde det ligga missförhållanden i hemmet bakom detta, svält, missbruk och annat skit som föräldrarna rådde över men som en 10 åring inte förstår. Dessa flickor utsattes för olika förnedrande försök men hade också en bra tid vid hemmet, allt var inte bara skit men samhällets syn på vad en bra flicka var, var skit. Ville de bara leka och busa som en pojke vid samma tid, ansågs det vanartigt.

Det var inte bättre förr för unga kvinnor

Mycket läsvärd bit av svensk historia

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s