Hon den roliga

Hon den roliga av Alba Mogensen, Wahlström & Widstrand, 2019

Känns nästan självupplevd. Boken börjar med en smäll bakifrån och Joan, 19 år, som berusad väntar på bussen efter en fest hamnar i vägen för en skenande bil. Hon dör nästan, två centimeter från döden var hon, men hon överlevde. Hur skall hon kunna leva igen? Maccen, kompisen som som hon delar lägenhet med, hjälper och stöttar. Lovar att allt skall bli bra, men ser bara en trasig Joan som vill ta piller för smärtan och glömma allt. Joan har ont men mest mår hon dåligt för att hon inte längre ses som ”den roliga” utan som ”den som överlevde”. Ingen av de två vännerna säger vad de egentligen menar utan vad de tror att andra vill höra. Att mensen inte heller kommit sedan olyckan är bara en sak som är fel.

Maccens pappa hör av sig efter 14 år, samtidigt som han träffar en tjej på krogen och det är då lögnerna börjar och de peakar då Joan kommer hem lite för tidigt till lägenheten en dag. Då drar hon till Köpenhamn och drogar på med en Leo. Han ser henne, ser henne som en glad tjej att droga med och dra med till Berlin. Men då ringer Maccen.

Överlevnadsångets har jag läst om vid exempel tsunamin i Thailand. Alla dog utom jag. Varför? Här dör visserligen föraren av bilen men inga andra, så borde hon inte vara glad att ha överlevt? Alla tycker det, för hon dog ju nästan. Jag gillade boken och att den på drygt 260 sidor lyckas förmedla två olika typer av ångest som har grund i samma händelse och hur komplicerat det är att bara vara kompisar om man är en kille och en tjej. Inga onödiga sidor men heller inget lustspel. Språket känns ungt och fräscht. Alba Mogensen är född 1995 och detta är hennes debut, bra!!

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s