Fula tjejer

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Gilla böcker 2020

Högstadiet och vi möter Tilde, Eleni och Jasmine som går i samma klass i åttan och får kökstjänst tillsammans. De umgås inte, inte alls, tills DET händer. Någon startar ett konto på INSTA under namnet Fula Tjejer och fjärde tjejen på tur är Tilde, någon har zoomat in bilden från klassfotot, där Tilde ser allt annat än snygg ut. Det tisslas ett tag om Tilde men när nästa tjej publiceras och nästa blir alla rädda och ingen vågar sticka ut i rädsla för att hamna på Fula Tjejer och när Jasmine som alltid tar selfies från rätt vinkel läggs ut som gris, känner alla tre att nu är det nog. Eleni som håller på med en kartläggning över tänkbara personer berättar för de andra och strax är de på spaning, alla tre, fast måste det vara en kille? Eller ens en elev vid skolan, kan det vara en lärare?

Vi får följa de tre tjejerna i separata kapitel så det är lätt att förstå dem tillsammans också. Tilde nyinflyttad och väldigt öppen med att kritisera sånt som är fel. Jasmine som är ihop med Amir och en av de populära tjejerna i klassen. Eleni som kallas professorn och är hemligt förtjust i Abbe som hänger med Amir av någon underlig anledning.

Insprängt i tonåringarnas INSTA-dilemma ser vi kärlek, familj, läxor, lärare, mobbing och vänskap. Författarna har hittat bra stämmining i boken, kanske skriver de varsin tjej, vem vet? Men denna bok är också en början på två andra böcker om tjejer som tar plats, vilket per automatik ger killarna mindre utrymme och det gillar de inte. Kommande böcker är Jobbiga Tjejer och Svaga tjejer

Denna bok får en klar 4:a // Maria E

Ett underligt ord på sid 110: basta som i  ” …brukade hela familjen basta tillsammans…” ?? Heter det inte bada bastu, som i :  brukade hela familjen bada bastu tillsammans? Jo, det heter det ! …tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s