I döden för dig

I döden för dig av Maria Ahlsdotter och Mian Lodalen, Bonnier Carlsen, 2019

En bok om unga, psykisk ohälsa och en önskan om att dö och döda, eller dödas. Jag blir djupt berörd och störd av denna bok som direkt sänder en signal till mig att det inte är barnen som har psykisk ohälsa utan det är föräldrarnas ohälsa som smittat av sig eller rent av är orsaken till de ungas problem. Vi möter:

Nina som går i nian, lever med mamma, lillasyster, alkoholiserad styvpappa som inte ser henne som ett barn i familjen. För att ge mamman lite lugn inomhus tar hon sin tillflykt till balkongen. Hennes största önskan är att styvpappesvinet försvinner, före hon fryser ihjäl på balkongen.

Onni som går i samma klass, lever med sin mamma som tappat greppet om sin vikt och numera knappt tar sig upp ur sängen. Onni sköter allt hemma, även mamman, men inte sig själv. Överviktig och ett mobboffer. Onni önskar att livet tar slut snart, då inget ljus syns i framtiden

Tvillingarna, går på samma skola, har fina föräldrar, läkare och psykolog, men trots det verkar riktigt störda med ett morbit intresse, som närs av föräldrarnas vilja att berätta jobbhändelser. Tvillingarna vill verkligen prova på att ta livet av någon…nästan.

DMD, tre killar på skolan som gör livet till ett helvete för Onni och sedan Nina, bara för att de kan.

Nina får inge mat hemma, lever på maten i skolan och retas för att hon äter mycket. Onni äter för mycket och retas för det, ibland tar han extra mat så Nina kan äta. Nina och Onni bor i varsin trappuppgång men har balkongerna vid varandra och där under kanten uppstår en vänskap som aldrig får synas utanför. Här lovar Nina att hjälpa Onni att ta livet av sig om Onni hjälper henne att ta livet av sin styvpappa. När de morbida tvillingarna ”hjälper till” blir Nina osäker på om hon verkligen vill att Onni skall dö.

Tyvärr känns boken riktigt äkta och de detaljer som målas upp känns självupplevda. Ångesten av att bli påkommen av soc och skammen av att ens liv blottas gör att varken Onni eller Nina ber om hjälp av andra vuxna, de tiger och våndas i sina egna misslyckade liv. Språket känns närvarande och trovärdigt likaså skiftningarna i både Nina och Onni då de släpper fasaden. Aldrig skulle de göra så utanför sin bubbla.

Riktigt bra bok som lyfter fram tragiska familjeförhållanden och dessa är säkert långt ifrån de enda, tyvärr.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s