Knäckarbanketten

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén, Rabén & Sjögren, 2019

De två tvillingarna Ludbert och Odbert var i luven på varandra redan efter födseln, frågar du deras mor så var de det redan innan födseln och inte blev det bättre med tiden. Snarare sämre och när deras mor dog med en sista önskan om att de skulle regera ihop byggde de i stället en mur som delade staden och gick rakt igenom slottet. Allt skulle de tävla om och folket fick betala.

Nu skulle Ludbert ordna en bankett som verkligen skulle knäcka Odbert, en KNÄCKARBANKETT, som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran.

I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det och hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

Brodern Odbert klär ut sig och smyger in på banketten och sprider ryktet om en Kalabalikaladåb som saknas…Ludbert måste givetvis servera en sådan och Major Dunder med följe skickas för att hämta ingredienser: Tårar från en biskopsfisk, fjäll från en basilisk och hjärtat från en mantikora. Amund skickas med som lockbete och snart blir han och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr.

Kan fungera för högläsning och underlag för diskussioner finns det gott om. Fantisera gärna själv på hur monstren skulle se ut om du ritat dem själv. Illustrationerna är fyllda med detaljer och en ren fröjd att titta på. Tycker nog att texten är lite högtravande som skall symbolisera en tid för länge sedan, men ändå lite seg att läsa.

Skall bli kul att höra på radions julkalender detta år.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s