Arctic Express

Arctic Express- Den stora mörkläggningen av Lars Pettersson, Ordfront, 2019

Bygger på verkliga händelser står det över rubriken och det lockar mig till läsning. En NATO-övning pågår 1987, jaktplan flyger på låg höjd och ett passagerarplan störtar med 16 personer ombord, alla omkommer. Haverikommissionen bärgar, utreder och lägger ner och alla som ställer frågor tystas. Den genomsyrande frågan i boken är: Kan en suverän demokratisk nationalstat godkänna att man dödar 16 medborgare utan att någon ställs till svars?

30 år efter olyckan dör piloten från ett av jaktplanen i en olycka och då dottern Caitlin börjar gräva i hans historia börjar hon förstå att hon och alla hon kontaktar är illa ute. Men för att leta i sin fars spår styr hon kosan tillnorra delen av Sverige/Norge/Finland /Ryssland, så långt man kan komma och finner både finkrogar och civiliserat folk. I Kautokeino bor Anna, åklagare och renägare en inte alltid enkel kombination och deras vägar kommer att korsas. Då gamla arkiv öppnas och frågor ställs igen. Här ställs krav på att hantera både skurkar och kyla.

Boken är skriven i Jag-form i Caitlins kapitel och berättarform i de övriga, varför vet jag inte, men det fungerar. Pettersson skriver målande och jag tror han besökt platserna. Men har det verkligen hänt…

3:a// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s