Den falska rosen

Den falska rosen av Jakob Wegelius, Bonnier Carlsen, 2020

Från 12 år skriver man om denna bok och då tror många att det är en barnbok, det tycker jag inte att det är utan den passar alla. Boken börjar med ett persongalleri och en kort resumé från Sally Jones tidigare liv och en varning till Madame Lafourcade som lånat ut en skrivmaskin till Sally för att skriva ner sin berättelse, men är hon beredd på vad hon kommer att få läsa?

Chiefen har mönstrat på till Brasilien så Sally är kvar i Lissabon. Någon smyger runt på deras båt och Sally får ett jobb på ett kringresande tivoli, varför? Eftersom hon inte är människa kan hon hjälpa till med att evakuera svårt sjuka från ett fartyg i karantän. Då chiefen kommer hem tar de alla möjliga jobb för att gå runt. På hösten har signor Fidardo tänkt överraska dem med att laga ratten som tack för att de lagt nytt tak åt honom. Då hittade han ett pärlhalsband i en gömma i ratten och nu börjar det verkliga äventyret; att hitta ägaren till detta smycke. Men många vill åt de ökända pärlorna och både chiefen Koskela och Sally Jones hamnar i trubbel bland allsköns bovar och banditer, eldstrider och utpressning men på något sätt löser det sig, mycket därför att Sally är snäll och hjälpsam och då också får hjälp tillbaka. Tala är silver och tiga är guld och det är till stor nytta för Sally Jones.

Skön läsning, fina bilder och underbara personbeskrivningar. Sally Jones kämpar på med den olycksalige Bernie vid sin sida, eller är det tvärt om? Men tiden går sakta och skumraskkvarteren i Glasgow är något man bör undvika, särskilt Skymningskajen. Shetland Jack är död men hans sökande efter sin dotter för att ge henne pärlhalsbandet har gjort att många utgett sig för att vara denne Rose och visst träffar de på en falsk ros på sin resa.

4:a // Maria E

Jag har lärt mig ett nytt ord: Koffernagel…

Koffernagel är en tjock järnpinne eller svarvad träpinne som är löst nedsatt genom hål i en nagelbänk eller i relingen på ett segelfartyg för att göra fast tågändar som tillhör tacklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s