Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger av Delia Owens, Forum, 2020

Årets mest sålda bok i USA 2019 står det på omslaget och det kan jag mycket väl tro. Det är en verkligt bra bok och det känns självupplevt även om den allvetande berättaren berättar på ett nästan filmmanusmässigt sätt. Bilderna som målas upp är så fyllda med innehåll att det är svårt att inte ta till sig Kyas liv.

Hela berättelsen utspelar sig mellan 1952 och 1970 och Owens lotsar oss fram och tillbaka mellan åren på ett naturligt sätt och den 30 oktober 1969 hittas Chase Andrews kropp i träsket av två pojkar. Kya ”träskflickan” får skulden… men utredningen ger vid känna en helt annan bild av Kya än den ortsborna har. 1952 är Kya kanske 5 år, hon lever med sina föräldrar och fyra syskon inklämda som kaniner i skjulet i våtmarken och just denna dag lämnar mamman dem. Den våldsamma pappan är omöjlig att tas med så en efter en lämnar de hemmet, och Kya. Pappan är borta ofta och länge och då han kommer hem är han full och våldsam. Kya förstår ingenting men lär sig efter hand, till och med att köra båten. Granngrabben Tate är en god vän som lär Kya läsa och räkna då hennes första och enda dag i skolan var en katastrof. Jumpin´är en svart man som har en handelsbod där Kya köper mat och bensin genom att byta musslor bland annat. Junpins fru ser till att de svartas kyrka skänker lite kläder allt eftersom hon växer och att hon får det stöd med kvinnosaker som kommer.

Tate hjälper också till att kontakta en biolog om de kunskaper om våtmarken Kya besitter och den förmåga att beskriva den. Men vad har mordet på Chase med det hela att göra…en kombo av att utnyttja en utsatt person samt att den personen inte har den sociala erfarenheten att se felen.

4:a // Maria E, en mycket bra bok som berör starkt, framför allt de år Kya får klara sig själv, med mycket lite hjälp av några goda vuxna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s