Blod i gruset

Blod i gruset av Mats Jonsson, Alfabeta, 2019

Kan man skämmas så mycket att hjärnan tvingar en att glömma? Det är en fråga som Mats ställer sig då han blir påmind om en händelse då han var fem år. Men innan dess…I ett skolarbete skall Mats intervjua en äldre person om nått som hände förr. Han tänker sig en händelse under andra världskriget…men inga han träffar har något riktigt intressant att berätta, tycker Mats. Men hos Ing-Mari och Lasse händer en sak som gör Mats rädd. Den demente Lasse skriker plötsligt ”BLOD I GRUSET!” flera gånger tills Ing-Mari lugnat ner honom. Varför? Vad har hänt? Klasskompisen Arlene, som verkar konstig blir en del i det pussel Mats försöker lägga med hjälp av Gunvor och hennes bibliotek. Vad hände den där dagen i Ådalen 1931?

Parallellt med att historien om strejk, demonstration, svartfötter, poliser och militärer spelas upp i det lilla Lunde är det också mobbing som pågår i klassen i nutid. Det torde vara på 70-talet eller kanske tidigt 80-tal, inte viktigt egentligen. Arlene som försöker passa in för bok om alla i klassen i ett försök att förstå, men boken hamnar i Mats händer och han utpressar henne på hjälp. Men då han skall lämna över boken …är den borta och hamnar i orätta händer. Arlene är allt annat än nöjd.

Boken är en jättebra start för att läsa in historien om ett nästan glömt kapitel av en mörk historia i Sverige. Många var med och skämdes men även de som inte var med skämdes för att de inte var med. Det finns bra illustrationer av författaren som jag faktiskt tycker gör nytta. Språket är bra, lite torrt, men det känns 70-tal.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s