Mitt storslagna liv

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, rabén&sjögren 2019

Det var länge sedan jag läste en bra och rolig bok för 10-13 åringar. Men nu har jag det. Jaget, Sigge, och hans mamma och två syskon har flyttat från Stockholm till landet, hem till mormor i Skärblacka. Sigge ser ljust på detta, nu skall han förnya sig själv, bli populär och hitta kompisar innan skolan börjar och det är om 59 dagar. Kan man det??

Sigge skelar och bär därför ofta solglasögon, annars hänger luggen för ögat. Avundsjukt ser han hur syrran Majken snabbt hitta kompisar och funderar bara mer och mer. Hos mormor på pensionatet är det bra, mycket att se och en gäst som är kul, Krille. Tankarna i boken flyger precis hursomhelst och det är nog så sant, Sigge, och när skridskorna lades på hyllan för att han blev retad har han nu inlines. De skall gå extra fort och om han kopplar fast hunden, tar Krille till hjälp och lockar den med korv. Allt slutar i en supervurpa in i en häck där en tjej i turkost hår fotograferar allt och lägger ut på nätet. OMG!!! Journalist på Blacka News, säger hon, med två tusen följare. I frustration och ilska tar Sigge med sig en trädgårdstomte innan han haltar hem. Jorå, han finns på Blacka News och som hämnd skapar Sigge en egen sida där tomten rymmer hemifrån…succé!

Juno heter journalisten och det visar sig att de skall börja i samma klass till hösten. Juno vet inget om Sigge och tomtens planer och Sigge vet heller inte hur han skall göra då Juno verkar vara en juste kompis, som har sin beskärda del av jobbighet. Det uppdagas en dag på badstranden. Givetvis kommer sanningen om tomten fram och alla lögner också.

Jag tycker jättemycket om denna bok om hur viktig en mormor kan vara. Sigge är glad, ledsen, fundersam, förbannad, hjälpsam, fyndig men samtidigt ärlig om lögnerna och det är viktigt. Jägerfeld skriver fantastiskt enligt mig och jag tycker att språket, talat som tänkt fungerar bra, jag har inte tråkigt en sekund under dessa 59 dagar. Kan vara en toppenbok att läsa högt.

Klar 4:a // Maria E

Ett svar till “Mitt storslagna liv

  1. Hi nice reading yoour post

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s