Hotet-Ättlingarna 1

Ättlingarna-Hotet 001

Hotet av Mats Söderlund, Rabén&Sjögren, 2018

Första delen i trilogin ÄTTLINGARNA och den överraskar lite då den utspelar sig i Västerbotten, i trakterna kring Skellefteå. Jennys pappa är försvunnen sedan en fjälltur för många år sedan, exakt vad som hände då, vet Jenny inte, och varför just hon klarade sig. I skolan är det jobbigt. Både att vilja prestera på topp men ändå inte utmärka sig. Brorsan David har samma problem och blir ofta mobbad, tills han en dag springer fortare än alla andra. Jenny ser och hör bättre än alla andra, tror hon, i alla fall och hittar alltid i skog och natur. Mamman är på FN-uppdrag, i Hong Kong, och skall dra upp riktlinjer för hur vattnet skall hanteras i världen. Vissa har gott om vatten, andra har inget. Naturkatastrofer avlöser varandra och mystiska personer syns runt barnens hus, vän eller ovän? Farfar ber dem stanna inne. Jenny sticker ut och David följer efter…det går inge vidare. Vad är det mamma och farfar inte berättat för dem? Olus, vad eller vilka är de?

Det var en seg bok att komma in i och det hade gått att förkorta boken med 150 sidor. Alldeles för mycket tomt innehåll som tröttar en läsare. När jag blir uttråkad letar jag omedvetet fel, som att Bodens sjukhus skulle ha de fyra första våningarna under vatten om Suorvadammen brister. Bodens sjukhus lades ner 1999…i boken var 2010 redan passerat. Klimatflyktingar finns och de är bättre än de andra flyktingar, gästisarna. 2032 är ett årtal som nämns och då var inte Jenny född, så det är kanske en så pass nära framtid som 2050…

3:a för norra Sverige-scenariot. men på tok för seg // Maria E

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s