Doften av ett hem

Doften av ett hem 001

Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock, Gilla förlag, 2018

Ruth, Dora, Alyce och Hank är fyra ungdomar vars liv kommer att vävas ihop uppe i Alaska i början på 70-talet.

Ruth förlorar sin pappa i en flygolycka och sin mamma då hon bryter ihop, det blir mormor som tar hand om 5-åriga Ruth och nyfödda Lily och inget blir bra, egentligen, men livet går vidare och alla älskar Lily…Doras pappa sitter fängslad och mamman super, en dag gissar Dora rätt på då floden ”skall gå” och vinner. Alyce älskar balett och skulle gärna gå på dansuttagningen, men om hon blev antagen vem skulle då hjälpa pappan på fiskebåten? Hank och han två yngre bröder sticker ifrån mamman och hennes destruktiva liv och smyger ombord på en färja.

Ruth blir på smällen och skickas till ett kloster. Hanks brorsa ramlar överbord. Alyce plockar upp honom och Dora och hennes bonussyrra försöker hjälpa Ruth men det slutar i katastrof.

En fin bok som verkligen (eller, vad vet jag?) skildrar livet i Alaska på 70-talet, urinnevånare, oavsett de är inuiter eller indianer dras samman, sprit och våld ligger nära till hands. Men det visar sig att en familj inte behöver bestå av blodsband för att vara stark och det är minnet av doften från Ruts hem som gör att hon bestämmer sig för vilka som skall ha hennes barn…Sorg och lycka i en bra blandning och hela boken lämnar en varm inombords. Rekommenderas från 13 år.

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s