RÖK

Rök 001

Rök av Dan Vyleta, Bonnier Pocket, 2017

På framsidan står det: ”…Rök fyller luckan efter Harry Potter och Philip Pullmans Guldkompassen.” citat ur Stylist Magazine. Detta lockade mig till köp, men jag känner mig lite olustig efter att jag läst denna bok. Mycket av den anledning att jag inte riktigt förstår vad som händer.

Vyleta baserar hela boken på ett Dickens-citat från Dombey och son: ”De som studera naturvetenskaperna och deras tillämpning på människans hälsa säga oss att om de skadliga partiklar, som uppstå av förskämd luft, kunde uppfattas av synen, skulle vi se dem sväva som en tjock svart sky över sådana smutshålor och långsamt rulla vidare för att fördärva de bättre delarna av en stad. Men om den moraliska pest som uppstår med dem…också kunde bli synlig, huru förfärligt skulle icke denna uppenbarelse vara!

Internatskola, tonåringar, pennalism och klassresa till London. Istället för att lära sig bemästra magi, skall dessa lära sig bemästra Röken, den som alla ger ifrån sig, mer eller mindre, då man gör eller tänker orent. Det förväntas av barn till aristokrater och andra högt uppsatta personer att ha kontroll över sina orena och onda tankar. För vem har rent samvete och alltid talar sanning? Om det inte går kan man fuska och blockera Röken med pastiller.  Charlie har lätt för att vara god, och ryker inte så ofta, men för den impulsive Thomas är det en ständig kamp. Under en resa till London kommer de båda en konspiration på spåren. De finner tecken på att röken inte som de lärt sig är ett straff från ovan, utan mer liknar en sjukdom som kan missbrukas i fel händer.

Thomas och Charlie får en inbjudan till Thomas morbror för att fira jul, inte läge att tacka nej. Där träffar de på Livia och hennes halvbror Julius. Julius är en av pennalisterna på skolan, men högt hyllad av sin mor, lady Naylor. Det blir ett triangeldrama med många aha-upplevelser om hur det var förr…

Människor som hålls som slavar i gruvor gör revolution, men de är inte de odjur de anses vara, de är omtänksamma och snälla. De känslokalla vetenskapsmän som utan tanke skär upp människor eller tappar dem på blod för att hitta orsaken till Röken och självklart finns det personer som aldrig ger ifrån sig Rök. Men mest handlar det om tre unga människor som tvingas inse att allt de trott på är en lögn, föräldrar och lärare, vilka skall man lita på?

500 sidor som skulle kunnat kortas ner till 350 sidor genom att ta bort beskrivningar som är utöver det vanliga. Boken flyter på bra efter 150 sidor men vissa delar får jag läsa ett par gånger för att förstå. Kapitlen är ibland personliga ibland allvetande. Men fortfarande greppar jag inte slutet, riktigt, blev det bra eller dåligt? Jag säger som CJL Almqvist: ” Det går an…”

Det blir en 3:a, för att jag faktiskt läste ut den…

// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s