Monster

Monster 001

Monster av Joakim Lundell/Leif Eriksson/Martin Svensson, Forum bokförlag, 2017

Monster? Varför heter boken monster? Är det månntro sig själv han ser som ett monster med anledning av vad han gjort eller är det sin mamma han kallar monster med anledning av vad hon gjorde/inte gjorde, eller är det människorna i Vadstena han kallar monster för vad de gjorde/inte gjorde, eller är det alla monster han möter då han drack sig full, drogade sig hög eller boffade för att slippa de monster han tyckte sig se då han var ensam. Det är kanske läsarens lott att dra egen slutsats och här har ju mamman en klar första plats. Vem skall en lite kille tro på om man inte kan tro på sin mamma, att mamman vill en bäst av allt. Vem skall en psykolog tro på om inte barnet kan uttrycka sig? Under hela sin uppväxt bollas Joakim mellan olika myndigheter och placeras i fosterhem och ungdomshem. Skolan är en plåga och han får utstå en hoper med spott och spe av de monster som man kan möta där, på en liten ort. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Här utnyttjas han av andra monster, typ dokusåparekryterare. Bartenderskolan, Kungen av Tylösand och andra serier där det bara gick ut på att knulla och supa så mycket som möjligt eller tvärtom supa och knulla. Men så fort han blir själv driver ensamheten honom till flera självmordsförsök. Att lita på människor och på sig själv är inte Joakims främsta merit.

Hur går det för Jocke? Just nu bra, men hur blir det om han blir ensam igen? Kan tänka mig att han har många som tycker att han också var ett känslokallt monster som förstört deras liv…

Vem är Joakim Lundell, jo, hans Youtubekanaler har sammanlagt över en miljon prenumeranter. På Instagram följs han av mer än 600 000 personer. Hans musik slår lyssningsrekord på Spotify. Joakim Lundell, tidigare känd som Jockiboi och är sedan 2016 gift med Jonna Lundell.  I oktober 2018 fick de sitt första barn, en dotter.

Är detta en bra bok? Nej. Är detta en bok som behövs på marknaden? Ja, tyvärr. Men tyvärr, igen, känns boken bara som en känslokall uppradning av hans tragiska liv, tills han möter sin blivande fru Jonna. Det är kanske därför han orkat skriva denna bok, för att han hållit sig känslokall. Många av hans ”kamrater” gick under. Korta kapitel gör den lätt att läsa och de få bilder som finns gör det ändå mer tragiskt…

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s