Midnattsljus

Midnattsljus 001

Midnattsljus av Charlotte Cederlund, Opal, 2018

Áili betalade ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. Nu plågas hon av inre demoner och i ett försök att fly undan dem lämnar hon Idijärvi sameby , skyddet där och sin morfar, för gymnasieskolan i Kiruna.

Men något är fel…blixtar, som bara hon ser, ovanliga slukhål och det är många som verkar vara noaidi. Samehataren Peter, Sigrids brorsa Rasmus och även Tua har alla magiska krafter. Nu kan inte Áili blunda längre, något måste göras för att bryta hatet som följer generation efter generation. Ilga vill ha mer och mer kraft och den kan bara tas från män, Rasmus är i fara. Från kvinnor måste man få den. Därför är kraften säker hos kvinnorna. Och Áili tvingas lita på Válde.
Jag tycker om Cederlunds böcker och jag får ett uns av Harry Potter i mig mot slutet, båda måste dö för att den ena skall leva, ja nått sånt. Upphör hatet? Jo på det lilla planet gör det det. Det blir en renkalv som enar två fiender. Språket är bra och magin framstår tydligt både i verkligheten och i drömmarna

4:a// Maria E
Midnattsljus är tredje och avslutande delen i Idijärvi-trilogin om Áili som flyttar från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland där hon kämpar för att hitta sin plats i en ny miljö fylld av uråldrig magi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s