Blindtunnel

 

Blindtunnel 001.jpg

Blindtunnel av Tove Alsterdal, Lind & Co, 2019

Ingen kan väl missat denna pärla? Recension i alla tidningar och även i Go´kväll. Bara lovord och jag måste sälla mig till den skaran. Den är bra!

Sonja och Daniel har lämnat Sverige och köpt en liten förfallen vingård i ett område som tillhört många länder och som under andra världskriget tömdes på folk som inte var ”de rätta”. Husritningen stämmer inte riktigt och när de båda entusiastiskt hugger sig genom en tegelmur i källaren i tron att hitta en gömd vinkällare hittar de kroppen av en pojke, bedömt 10-12 års ålder. Nu börjar det bli jobbigt. Att komma till byn, som ny, är ingen enkel sak då endast Sonja kan lite tyska och är den som åker och handlar mm. Lunch på byapuben leder till att hon träffar Anna Jones som verkar vara genuint intresserad. Men nu skall Sonja till IKEA för att handla lite saker och åker till Prag. Alla hon träffar verkar bära på hemligheter, vara rädda och känna skuld och skam för det som hänt Sudenttyskarna.

Ju mer jag läser desto mer kommer historien fram om varför de lämnade Sverige, om varför Prag just nu, om varför Daniel blir arg på granngubben som han en dag hittar inne i huset. Och Sudenttyskarna, som jag aldrig hört om förut, är ett spännande kapitel i Europas mörka historia.

Alsterdal har ett fantastiskt sinne för detaljer men är trots det sparsam med orden, inget är där i onödan på de 265 sidorna. Vattenkokaren bubblar till och knäpper, vem tänker på sånt?

Klar 5:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s