Vikingablot

vikingablot_pocket

Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg, Månpocket, 2017

En storslagen historisk roman om Birka, står att läsa på framsidan men jag kan inte hålla med om det, populistisk och lättsam roman om Birka är mera rätt, tycker jag. Året är 830 och Erik är på väg hem efter en mycket lyckad resa som varade i tre år istället för det utlovade ett. Jorun har visserligen inte slutat hoppas men det har hennes far, som ser till att hon gifter sig med Eriks bror Harald. Eriks skepp är tungt lastat då han skall på sista rutten mot Birka. Han gör dock det dåliga valet att ta med Ansgar med följe och två kistor ombord. Munken Ansgar skall kristna folket och erbjuda dem en Gud istället för flera. Erik förstår inte vitsen med det. Båten rammas, allt går förlorat och de räddas iland och tvingas gå sista sträckan till Birka. På vägen dit träffat de unga Estrid som erbjuder dem härbärge.

Och så vidare. Jorun och Erik älskar varandra, Ansgar älskar Gud men visst är Estrid skön, Harald älskar inte Jorun men hatar sin bror, Estrids föräldrar har gått på Ansgars lära och förkastar Estrid då hon visar sig vara gravid. Erik tycker om Estrid och låter henne bo hos honom och så vidare. Boken spänner om två år och vi får ta del av vikingavåld, kärlek och svek, lurendrejeri och mord.

Lättsam läsning som skulle kunna vara en bra upptakt till historielektioner på skolan på högstadiet. Verklig eller ej, så kan det ha gått till, eller inte men författaren målar upp bra bilder och fina/fula människor beskrivs på ett trovärdigt sätt. Tufft för många kvinnor som blev lämnad hemma med barn då mannen drog på Vikingafärd under oviss tid. Här kan man också läsa Dick Harrisons bok Gud Vill det! Om hur vi svenskar dödade och krigade för att kristna folk, allt i Guds namn. Inte lika lättläst dock. Eller varför inte ge sig på Frans G Bengtssons Röde Orm

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s