Mareld

Mareld 001

Mareld av Camilla och Viveca Sten Bonnier Carlsen, 2018

Tredje delen i serien om havsfolket och vi träffar på Tuva och hennes familj. Det är snart jul och kompisen Rasmus skall fira jul ute på ön tillsammans med sin familj. De har ju bara träffats då och då, sedan skolan började efter sommaren. Men strax innan de skall ut till ön händer olyckan som får hela skärgården att rysa. Waxholmsbåten fryser fast i isen och krossas och sjunker, alla ombord dör. Hur är det möjligt att isen kan bli så tjock så fort? Tuva tror att det är magin som drar in ibland öarna. På skolan blir plötsligt alla så konstiga av lite musik och för att stoppa allt utlöser Isabelle brandlarmet så att all sprinklers slår till och Tuva kan överrösta de magiska tonerna.

Det är henne de vill åt. Bäckahästen vill ha hjälp. I vattnet är sjörået uppgivet och vill stänga av Golfströmmen och skapa ny istid i norden för att bli av med allt folk som bara förstör och hon är stark, men det är Tuva också. Hon vet vad hon kan och har tränat upp sina färdigheter men en mareld har hon aldrig stött på. Rasmus vill hjälpa till och hur skall han kunna göra det utan att ta skada?

Ännu en bra bok om oväntade allierade och vänskap. Pappan har släppt ölburkarna och lovar att aldrig mer dricka…Tuva är skeptisk, men vill samtidigt tro honom, han som var hennes hjälte då hon var liten. Kunskapen om magin finns hos de gamla men vad är sant och vad är svammel, inte så lätt att fatta. Stenarna skriver bra och jag gillar språket men denna gång var boken lite för lång, samtidigt är det så fint med den unga kärleken som kanske inte riktigt vet vad den är. Denna liksom de andra i serien tar upp nedskräpningen av havet och hur dålig Östersjön är. Mycket tänkvärda och bra tips finns i slutet av boken.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s