Höstregn

Höstregn 001Höstregn av Lars Wilderäng, Massolit förlag, 2018

Nu är det sista delen och jag undrar om han har kortat av allt så mycket att det bara blev två böcker, istället för tre. Bra. Vi knyter  åter upp kontakterna med Johanna stridsvagnskompanichef, Christian bodyguard, Pojtr sabotören, Jonas Johannas ex. mf och nu är Sverige i krig och kärnvapenladdningar briserar i luftrummet över Stockholms utkanter. Boken börjar 3 november 14:10 och den dagen slutar efter 150 sidor. Då har man hunnit konstatera att det inte finns skyddsrum för alla och de som finns är inte iordningställda fullt ut. Får via TV veta att ryssarna inte vill Sverige och svenskarna något illa… Man skickar 191:a och ena Archerbataljonen till Finland. Kl 1540 kommer man på att de måste organisera en ordentlig ledningsgrupp och omgruppera till en säkrare anläggning och strax efter 22 deklareras att vapenvila gäller efter midnatt.

Länsstyrelsen är samlad men lider brist på samband (FTN sambandet fungerar) och de verkar trots allt ha en god bild av läget redan den 4 november kl 12:34. Vi stöter på preppers och Christian, som känner sig lurad, tar på sig ett självmordsuppdrag bakom fiendens linjer. Johannas kompani hamnar i svår strid.

Ny person här är Misja, en krigsovän i Moskva som vill få slut på allt elände. Stephen i USA är däremot redo att slå till omedelbart.

Vapenvilan bryts då och då och operation Höstregn planeras och inleds på sid 261. Tanken är att likvidera den ryska Generalstaben och den ryske presidenten. Vi skickar in svensk styrka som skall anfalla Ryssland via Azerbajdzjan.

Boken slutar 2 januari och jag tycker allt går jävligt fort…Och det är synd att Wilderäng är så bra på att beskriva saker, märken, vapen och teknik så man kan tro att han får betalt för att skriva Fjällräven, G shock mf. Dessvärre är han sämre på att personifieringen. Där blir det kallt och strikt och tråkigt och de når aldrig mig. Jag gillar heller inte hans språk, och speciellt inte när han skriver ord som faktiskt inte behövs, men han kanske vill visa att han kan nya ord.

Kader av akolyter? Menar han lägre hjälppräster eller menar han akoluter som är medhjälpare/noviser?

Svenske gopniken? Typ uteliggare, eller? Lite svårt att hitta synonym till detta.

Slevade i sig maten ur hans kåsa…borde vara ur sin kåsa, om han inte äter från någon annans? Humorkuben får man anta är HKV.

Tja, 2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s