Grymheten

Grymheten 001

Grymheten av Scott Bergstrom, B Wahlström, 2018

Sjukt spännande bok som jag gissar kommer att bli film, för det är som att läsa filmscener. Att jag ser filmen då jag läser boken är kanske ett tecken på att beskrivningarna är bra, och det är de. Men det är inte superdetaljerat och utstuderande beskrivet, utan sparsmakat och snyggt. Gwendolyn, jaget i boken, är dotter till en diplomat som försvinner. Tidigare har hennes mamma dödats så nu är hon plötsligt själv. På skolan är det pest och pina då hon inte riktigt passar in. FBI ger upp hoppet om att hitta pappan och med anledning av alla konstiga frågor hon får, börjar hon undra vem pappan är egentligen och vad jobbade han egentligen med, för diplomat var han knappast. Med hjälp av en klasskompis löser hon en gömd kod och sökandet tar fart, Paris- Berlin-Prag.

Tempot är snabbt och vi kastas in i vapensmuggling, trafficking och vem kan man lita på och vad måste man göra för att få förtroende, hur grym måste Gwendolyn bli? Grym!

Jag gillade boken mycket och det var svårt att släppa den. Gwendolyns pappa har riktiga vänner som hjälper henne att bli redo, så redo hon kan bli på den korta tid hon har innan hon drar till Paris. Kanske lite too much ibland men storyn är trovärdig. En stackars engelsman blir collateral dammage och hjälper man verkligen de prostituerade om man dödar hallicken? Mycket våld och otäckheter avlöser varandra men också här är detaljerna snyggt och sparsamt beskrivna.

Två saker jag störde mig på, ett är ordet djävular som används två gånger. Heter det inte djävul i singular och djävlar i plural? Det andra är när Gwendolyn tänder ljuset i badrummet. Eller slår hon på lyset? Ljuset har en veke men tänder man lyset blir det ljust i badrummet. Småsaker, ja, jag vet men boken är så himla bra översatt, av Carina Jansson i övrigt, så detta stör.

Vid närmare eftertanke blir det nog ingen film, inte i Hollywood i alla fall, för det är inget Hollywoodslut i boken och måste man göra om det kommer det nog att kännas konstigt. Fortsättning…ja, det vekar så. Hon har ju stött sig med många rika män som inte fick det de ville ha.

Rekommenderas från 16 år

Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s