Återstoden av dagen

Återstoden av dagen 001

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro, Wahlström&Widstrand, 2017

Första gången på svenska 1990.

Ja, så har jag läst ännu en Nobelpristagare. Jag försöker förstå varför pristagare får sina priser, Nobel eller August och jag ser en viss likhet. Ingen av böckerna kan man ”slöläsa” eller skumma. Nä, man måste verkligen läsa böckerna och hitta rytmen i dem för att komma vidare. Sann njutning?…Nja

Stevens får av sin nya arbetsgivare låna bilen, till och med soppan skulle han bjuda på, för att låta butlern ta del av den engelska naturen. Stevens passar då på att besöka den före detta hushållerskan miss Kenton. Det är under denna biltur Stevens berättar allt, liksom för sin dagbok, och det är både sorgligt och roligt men mest tragiskt, som ”han minns det hela”. ”Stiff upperlip” är ett engelskt uttryck som man med säkerhet kan benämna butlern Stevens att ha. Allt var annorlunda förr, personalstaben större, hierarkin bland de anställda mycket bestämd och butlerns liv är att verka utan att synas, nästan. Den roll Stevens har gör han aldrig avkall på, vilket miss Kenton tycker är märkligt. Inte ens över en kopp te på kvällen kan Stevens ”slappna av” från rollen. Frågan är om han spelar en roll? När han alltid skall vara till lags och aldrig vara till besvär och alltid hålla god min och aldrig ta ställning…vad blir man då?

Varför använda ett ord som defaitistiska, aldrig stött på det ordet, betyder ungefär klenmodig…Jag läser närligggande, med tre g…ingen som korrekturläst?

Han träffar slutligen miss Kenton och det var ”ytterst angenämt att återse henne” och under deras samtal kan man ana att hon varit mycket intresserad av Stevens, på den tiden de jobbade ihop och Stevens erkänner att hans hjärta brast, men säger dock: För sent att vrida klockan tillbaka…

Överdrivet korrekt och artigt så det går mig på nerverna.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s