Häxan Mirandas hemliga önskan

Häxan Miranda 001

Häxan Mirandas hemliga önskan av Liv Larsson, Förlag Friare Liv, 2014

Ingen kommer att sakna mig, suckar häxan Miranda, då hon med ett ont ben sitter nere på en klippavsats och inte kan ta sig därifrån på egen hand. Att hon hamnade där började med att hon protesterade då skogsarbetarna ville fälla skogen där ekorrarna bor. Att lyssna till en häxa ville de inte och ekorrar är ändå bara skadedjur, så de jagade bort henne. När hon ber dem om hjälp vill de att hon trollar fram något till dem. Men det funkar inte så, tänkte Miranda. Trolla upp dig själv då, sa gubbarna och gick. Till slut hör flickan Sanna hennes rop och hjälper henne upp. Vad vill hon ha som tack? Efter långa diskussioner vill Sanna bli förvandlad till en krokodil, häst eller sädesärla. Vågar Miranda använda formeln, tänk om något går fel? Sanna blir en krokodil! Men varför vill Sanna det och vad tycker föräldrarna om det?

Annorlunda bok om att lära sig att lyssna på varandra, respektera varandra och att göra något för andra utan att alltid ha egen vinning av det. Men också en bok om att vilja vara i en gemenskap och att inte känna sig utanför och illa omtyckt bara för att man är just utanför någon gemenskap. En bok som passar bra att läsa i klassen i en 3:a, 4:a eller 5:a. I slutet av boken finns frågor man kan prata om ifall de inte kommer av sig själv.

3:a // Maria E

Liv Larsson verkar vara en aktiv pitebo som fått utmärkelser som:

Årets Piteå kvinna 2003
Bästa folkbildare 2005

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s