Höstsol

Höstsol 001

Höstsol av Lars Wilderäng, Massolit Förlag, 2017 (Detta är första delen)

Ja, vad hade jag väntat mig? Vissa böcker känner jag mig nästan tvungen att läsa, detta är en av dem. Efter att ha blivit grymt besviken på fantasytrilogin, tänkte jag att sämre kan det inte bli. Nä, inte blev det sämre men snudd på lika dåligt. Här bygger Wilderäng sakta upp scenariot att Sverige mer och mer utsätts för störningar på elnätet, järnvägen och annan infrastruktur och plötsligt är det en ny normalbild som finns. Vi får följa Johanna stridsvagnskompanichef, Christer bodyguard, Pojtr sabotören, Jonas johannas ex. mf och det är en världslig spridning på alla händelser som slutar med att Sverige blir anfallet.

I tidigare böcker har jag saknat alla civila, de finns med nu då Jonas jobbar vid Länsstyrelsen med krigsplanering, något som de nyss börjat med.

Och det är svensk signalering som gäller igen, men för fan…inte hur mycket Tore Adam som helst …

Johanna må vara kvinna men Wilderäng har gjort henne själlös, tam och lite elak; ”Jag sade för fasen till om detta…”, ”bara en vecka till, så skulle hon få en ledig helg utan flickorna…”, ”hon hade tagit av sig fältskjortan men hade fortfarande på sig de kamouflagemönstrade m/90 byxorna och sin gröna T-shirt, flickorna behövde mat genast”. Kommentaren kring en åksjuk kollega: ”Vid hennes fötter spydde lille Liam fortfarande”. Underhållet från barnens far räcker inte utan hon rekar krigsuppgifter på sin semester?? ”Nej, hon var inte mamma till Elsa och Alice i nuläget. Hennes barn hette nu Tore Ludvig…” Men va fan!! Igen, vad hade jag väntat mig??

Uttryck som: Bågnande muskler under tätt sittande kamouflageuniformer, eller: Hemvärnet välkomnar hettan, annars hade de ju inte tagit värvning… och alla detaljer, typ G-Shock, ja förresten alldeles för många detaljer som jag upplever fåniga och onödiga. Tex FM ullfrotterade BH, Fjällräven, Kånken, Barbourjacka, Nissan, de kanske är viktiga?

Jag blir ledsen då jag läser om förhållanden där ingen av föräldrarna verkar vilja ha barnen.

Vi är under attack! USA presidenten som sagt ” Göra Amerika stolt igen!” trycker på knappen. Jo, jag kommer nog att läsa andra delen också, tyvärr…

Svag 2:a till denna sega och alldeles för långa bok, ta bort 150 sidor så blir den nog bättre.

// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s