Miniatyrmakaren

Miniatyrmakeren 001

Miniatyrmakaren av Jessie Burton, Modernista, 2015

Amsterdam, 1686, och Nella Oortman, 18 år, skall fullfölja den överenskommelse man gjort med hennes familj. Hon är nu hustru till köpmannen Johannes Brandt. Men det blir inte som hon trott…Hon trodde att han skulle älska henne och att hon nog skulle kunna älska honom också. Men dagarna går och Johannes visar inget intresse för henne och då hon själv försöker sig på att vara lite närgången blir han arg. Systern Marin är synnerligen bitsk och verkar inte vilja dela sin bror med någon. Tjänarna Cornelia och Otto verkar också veta mer än de säger. För att sysselsätta Nella ger Johannes henne ett stort dockskåp och en lista på hantverkare som kan hjälpa henne att inreda detta. Till miniatyrmakaren gör Nella en önskelista och allt får hon och mer därtill, men varför och hur kan miniatyrmakaren veta så mycket, är det en spion? Nella blir mer och mer irriterad över att inte veta vad som händer och en dag söker hon upp Johannes på magasinet. Där ser hon Johannes naken med en annan man och då förstår hon sin roll och svimmar…

Jag tycker att Burton väl beskriver Amsterdam på 1600-talet, vad jag kan gissa och folk verkade leva lite dag för dag då lagar tolkas olika då och då och mutorna florerar. Exempel fick man inte avbilda pepparkakor som människor under en tid, typ avgudabilder. Kanske är plotten lite för komplicerad och jag förstår inte riktigt Miniatyrmakarens roll, ej heller Marins roll som sur/arg/krävande syster. Jo, hon hade hand om ekonomin och ville att brodern skulle sälja sockret snabbt, men brodern ville vänta, men varför fattade jag inte riktigt. Därför gillar jag Nella, som är lätt att fatta, och som trots sin situation verkar ”gilla läget” och nu verkligen börjar fundera på vad miniatyrmakaren vill. Hon känner sig fången men frigör sig sakta men säkert från husets bojor.

Kul är också att den gått som miniserie på TV1 och den är väldigt trogen boken om man bortser från slutet…och varför man ändrat det förstår jag inte heller.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s