Flickan på hotellet

Flickan på hotellet 001

Flickan på hotellet av Katarina Wennstam, Rabén&Sjögren, 2017

Här känns det som om Wennstam och Wahldén har gått ihop och skrivit en utbildande, skrämmande och/men kanske sannolik. Ung flicka hittas död på ett hotell, kanske sålde hon sex, varför var hon annars så ofta på hotellet på helgerna? 16-åriga Alex som bor i samma stadsdel där flickan hittades börjar fundera och tillsammans med vännerna Charlie och Bianca startar de en egen utredning och det är Alex som får fronta i utredningen. En misstänkt person hittas och det börjar bli creepy. Wennstam låter Alex berätta för sin bonusmamma som är polis och det känns bra att de har det förtroendet. Alex mormor är en pensinerad domare och ger också ett bra stöd annars känns Alex lite för nyfiken.

Många frågor lyfts upp i nästan utbildande syfte och jag antar att fler saker förklaras i de två kommande böckerna. Det handlar om Bianca som är en Lisbet Salander-typ fast överviktig och vägrar att gå ut, det är svartjobb, flyktingar, grooming …osv? Det handlar om synen på flickor och det är så boken börjar; att rektor samlar alla skolans tjejer i aulan och pratar om problemen med sexuella trakasserier och berättar vidare att ni tjejer kanske bör tänka på hur ni klär er mm. Det är då Alex utbrister: ”Ursäkta, men om det är killarna som inte kan behärska sig så är det väl killarna som är problemet? Varför har du inte samlat alla dem i aulan i stället? När det är de som tafsar och inte vi?” Helt rätt tänkt! Prata mer med killarna. Alex tar ett svartjobb, hon pratar med gömd flykting och hon dejtar en nästan 20 år äldre kille för att komma gärningsmannen på spåret. En lite väl vågad Kitty som faktiskt förstår att tjejer måste stötta varandra även om vi inte känner varann.

Wennstam syr ihop storyn bra trots att den spretar lite och det är lite för mycket mobiltelefon (fast det är ju mycket telefon i en 16-årings liv)

4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s