Serahema Saporium 1, 2, 3

Serahema 1-3

Serahema Saporium 1:1 De rotlösa av Marcus Olausson, Mörkersdottir förlag, 2014

Serahema Saporium 1:2 Bäraren av Marcus Olausson, Mörkersdottir förlag, 2014

Serahema Saporium 1:3 Nattlöpare av Marcus Olausson, Mörkerdottir förlag, 2016

Jaha, och nu då? Här har jag kämpat mig igenom tre böcker av riktigt bra svensk fantasy. Jag har lärt känna en ny värld, lärt mig nya namn och nya faror så som, Fhulrai, Dashepti och Shistha och trots att jag läst om dem kan jag inte låta bli att jämföra med Orcher, Varulvar och Vampyrer. Men problemet är att storyn slutar ”mitt i” och det gör att jag känner mig lurad på konfekten, för Elderim har ju bara lärt sig Eld- och vattenmagi och precis börjat på jordmagi…

Nåväl, det börjar med skapelseberättelsen av världen, som liksom Babels torn raseras och splittras. Magin påverkar olika på olika arter och gott och ont uppstår vilket leder till krig. De fyra elementargudarna smider svärdet Åskvigg som är det enda som kan döda den mörke guden och rädda världen från evigt mörker.

Vi får följa Elderim som genom ett under räddas från en olycka av vargguden Elaris och växer upp med honom likt Mowgli, i Djungelboken. Elderim är den som skall rädda världen genom att hitta elementarsvärdet Åskvigg och döda Naemin. Men hur skall han göra det? Hur svårt kan det vara, undrar Elderim: ”Hitta ett svärd som ingen vet var det finns, lära mig behärska samtliga magier. Dessutom på köpet bli bättre på det än dasheptier och fientliga savmästare jag kan tänkas stöta på och slutligen besegra Den Mörke Guden. Borde vara en barnlek.”

Elderim blir upptäckt av Rendon och Cal som behöver en stark person för ett uppdrag och sedan hjälper de honom. Belmonne träffar han i fängelset och hon visar sig ha oanade kunskaper och Cal kommer att rädda livet på henne genom att nästan döda henne. Vi träffar på Disa som är skogväktare och hanmskiftare, liksom Arinja. Alla tillsammans försöker hjälpa Elderim, antingen med kunskap och magi men också genom att stötta honom och vara vän.

Svårt att riktigt greppa tiden, men det känns medeltid och liknelser med mycket kan dras; Sagan om ringen, Romarnas gladiatorspel, Alice äventyr i spegeln, den nya boken Diabolic och många fler sagor och fantasy berättelser. Allt efter som storyn går blir våldet grövre och mer sexualiserat och jag skulle nog tro att 15 år är en bra åldersgräns, även om det bitvis är riktigt roligt att läsa om Elderim och hans försök att bli människa, magiker och världsräddare.

Hoppas att fler böcker kommer så att världen inte går under.

3×3:a // Maria E

FYI:

Dashepti– Hamnskiftare, kan bara ta formen av asätare och rovdjur och tömmer människorna på blod.

Shistha– En av ovan nämnda blodtömd och tillika själlös människa som lyder sin dashepti. Förvandlar sig till vargliknande djur, typ varulv, och blir nattlöpare- dricker inte sprit.

Fhulrai– Mörkrets krigare. Större än människorna, uppfödda på hat och ondska. Lågintelligenta (liknande Orcher i Tolkiens värld, som jag ser det) men kan lära sig saker och kommunicera något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s