Huset mittemot

Huset-mittemot

Huset mittemot av Alex Haridi, Bonnier Carlsen, 2014

En riktigt bra spökhistoria, fast spökhistoria är det kanske inte för allt händer ju på riktigt, eller?

Joel, hans syster och mamma bor i morfars hus, mittemot huset där Jonathan bodde. Alla vet vem Jonathan var och alla vet att han hängt sig en dag då han vara 13 år, men om vad som hände innan är det många olika varianter som florerar. Ödehuset kallas det,  och när Joel är sju år knackar han på dörren med portklappen, hårt, men det enda som hände var att hans mamma kom och gav honom en månads utegångsförbud. Nu är Joel själv 13 år och matematik är bara såå trist, ja så trist att man kan dö. Svenska är kul och nu skall de vara med i en uppsatstävling men först är det fest på kullen och Joel tar bananlikör från mammans barskåp. Bäste vännen Kalle, som är kär i Molly, och Joel beslutar sig för att kolla vad som händer i ödehuset, en Fiat har stannat där utanför en dag. I fyllan hoppar de ner genom ett källarfönster och i jakt på mer att dricka börjar de undra om huset verkligen är öde.

En jättebra relationsbok att läsa i klassen, år 6-8, för det finns mycket att prata om, allt ifrån drickandet på kullen, Kalles besök hos rektorn, Joel och Kalles relation, Joel och Mollys relation, Kalle och Mollys relation och hur Joel förändras och hur andra ser på honom. Uppsatstävlingen då…den gick väl si så där. Haridi har ett bra språk och det känns naturligt för 13-åringarna. En klassuppsättning till alla i år 7, tycker jag.

Klar 3:a// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s