Morfars hemlighet- Dexter Olsson 1

Morfars hemlighet 001

Morfars hemlighet– Dexter Olssons adventures 1 av Michael Wiander, Visto förlag, 2017

Inte sedan jag läst Harry Potter böckerna har jag läst en barnbok på över 600 sidor, och de lästes snabbt. Bra text och bra typsnitt, korta kapitel med ett fantastiskt innehåll. Svalbard, Björnön och en talande apa, vad mer kan man önska sig av ett äventyr oavsett man är vuxen eller barn?
Denna bok var en mycket positiv överraskning för inte en enda gång tyckte jag att den var tråkig. Fylld av fantasi och roliga händelser tar berättelsen med mig till Arktis och om man måste likna den vid en Harry Potter story så är det nog bara Dexter som är likheten. Dexter är lika osynlig för sin mamma som Harry var i sin fosterfamilj och inte förrän han är borta, saknar hon honom. Dexter har sin morfar som är allt för Dexter, morfar har tid, morfar ger tid, morfar ser Dexter men morfar har också annat för sig som gör att Dexter hamnar på ett underbart/otäckt/spännande äventyr. Logiskt eller ej, allt finns med för en fantastisk story, framtiden skall räddas.

Det finns inbyggt en del förklarande fakta och ett tag tyckte jag det var too much, men det är ok i alla fall. Jag tyckte nog att uträkningen i början var krånglig, men rätt. Och varför kalla ”Pingvinerna” på Björnön för Guillemot pingviner då de oftare kallas Spetsbergsgrisslor. Och hur kom benämningen ”paltkoma” in i sammanhanget utan att man ätit Pitepalt?

Som vuxen kunde jag fastna vid sådana småsaker men inget är felaktigt utan helt rätt och allt känns genuint och genialt. Wianders språk är lättsamt, men inte barnsligt, förklarande utan att bli ”besserwissigt”, och han tar barn på allvar. Att vara ärlig och uppriktig är något som barn förstår, lika mycket som om de blir lurade och itutade att de är för små för att förstå.

Jag skulle önska en sådan bok till alla mor-och farföräldrar att läsa högt för barnbarnen då de hälsar på. En bok som skulle kunna passa bra att läsa i klassen i en 3:a, 4:a eller 5:a, för det är rolig, spännande och lärorik utan att bli töntig och det finns mycket man kan diskutera om efter varje kapitel.

Författaren, själv, Michael Wiander gav ett ärligt intryck på bokmässan där jag mötte honom. Det är viktigt, ingen vill känna sig lurad eller dum efter att man läst en bok och det gör man inte, Wiander ingav ett stort förtroende för att  vara en kämpe för fantasin.

Klar 5:a och mycket lämplig för alla från 8 år // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s