Norrland- Essäer & Reportage

Norrland 001

Norrland- Essäer och reportage av Po Tidhom, TEG publishing, 2014

”Norrland är maktens namn på norra Sverige, ett namn norrlänningen själv sällan använder. Ändå finns det ett gemensamt öde och en linje att följa från 1600-talets koloniala stormaktsdrömmar till samtidens avfolkningsproblematik och exotiska norrlandsbilder; genom folkhemsbygget, råvaruexploateringarna, dagens turistsatsningar och Sverigedemokraternas framryckning i den en gång så röda provinsen.” Det var denna text på bokens baksida som lockade mig till köp. 

För jag vill förstå den landsända som utgör 60% av Sveriges yta, men sällan skildras på ett vettigt sätt. För visst är det sant, det Tidholm skriver och alldeles för ocensurerat många gånger som då han beskriver en norrländsk inlandskommun och Umeå som den enda ort som har tillväxt och om hur det norrländska samhället är uppbyggt kring arbete och mobilitet. När andra europeiska stater skaffade sig kolonier i syd- och Nordamerika, Asien och Afrika fick Sverige hålla tillgodo med Norrland, för det var vad man hade råd med.

Malmen, skogen, vattnet vad är egentligen lönsamt? Skall vi ha skog och avverka samt plantera på ett bra sätt eller skall vi låta skogen stå kvar till förmån för turistnäring…Sveaskog får en hel del kritik i boken för sitt ställningstagande. Jag gillar exemplen i boken och det känns ibland som om man passerar floden Styx då man åker norrut över Dalälven och träder in i Hades.

Hösten 2014 återutgavs Norrland i en reviderad upplaga i storpocketformat med över 100 sidor ny text. Nya utgåvan innehåller nya texter om gruvnäringen, den svenska kolonialismen, om Sverigedemokraternas framfart i norra Sverige, mjölkböndernas kris, reportage om Jan Johansson och Kerstin Ekman, med mera

Väcker en hel del ilska och irritation över hur godtrogna norrlänningar lurades av giriga män från storstaden med fina löften och alkohol och sedan kallades dumjävlar bakom deras rygg.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s