Leona- utan mänskligt värde

Leona utan mänskligt värde 001

Leona- Utan mänskligt värde av Jenny Rogneby, Wahlström &Widstrand, 2017

Tredje boken om Leona och fortfarande är hon något obegriplig. Efter misshandeln i förra boken har hon åter börjat jobba och blir inkopplad i ett ärende där en kvinna hittas på spåret vid Karlbergs station. Kvinnan klarar sig precis men två fötter färre. Dessutom verkar hon genomgått en operation nyligt. Det visar sig att hon saknar en njure. En kort tid senare hittas en blodig man irrande vid Sergels torg och det visar sig att han saknar bägge ögonen och ytterligare en tid senare hittar Leona en kvinna utanför sin lägenhet som också har blivit av med en njure. Alla tre offer är personer som ingen skulle lyfta ett finger för, om två väktare förde bort dem. Organhandel handlar det om. Samtidigt blir Leona ombedd att söka chefsprogrammet vilket gör hennes chef något irriterad och hon börjar nysta i bankrånet och den polis som dömdes för det, samt Arlanda rånet. Något är skumt, tänker Alexandra, och börjar skugga Leona för att se vart hon tar vägen för hon jobbar ju helst själv…

Jag känner att Leona blivit lite med utåtagerande och behöver heller inte ta hänsyn till sin familj nu när hon skilt sig. Pengar är ett ständigt gissel och vid en husrannsakan stoppar hon, utan att blinka, alla pengarna i egen ficka. Att lita på medkumpaner är inget hon vill göra igen, nu kör hon själv. David, en av polisens tjallare, känner hon starkt för men han vill sluta med brott och hon vill begå dem…ingen bra kombo. Denna bok lämnar allt för många trådar så visst måste det komma en till bok men nu börjar det bli lite segt och lite har hon också stagnerat i sin roll. Jag gillar språket och blandningen av den allvetande berättaren och jaget i Leona. Hur mycket kan Rogneby skruva till karaktären, kan man undra? Men visst är det spännande och aktuellt.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s