Bara lite blod

Bara lite blod 001

Bara lite blod- Ett reportage om mens och makt, av Anna Dahlqvist, Bokförlaget Atlas, 2016

Varför är det så olustigt med mens, att man inte en kan visa rödfärgat vatten istället för blått när man gör reklam för bindor?

I denna reportagebok kan vi läsa att menstruationen är ett globalt skamtecken, varför måste vi kvinnor skämmas över att vi blöder var fjärde vecka? Mensskydd ska gömmas, blodet osynliggöras. Sociala, kulturella och religiösa regler styr hur den som blöder (kvinnan, alltså)förväntas bete sig.
När skammen kombineras med fattigdom blir den till en kollektiv katastrof som hindrar flickor från att gå i skolan och kvinnor från att arbeta. I tystnaden frodas obehandlade infektioner. Utan mensskydd, vatten, toaletter och kunskap nekas de som har mens tillgång till grundläggande rättigheter. Makten över mensen är en nödvändighet, en förutsättning för deltagande i det liv som pågår i offentligheten. Den makten måste kvinnan ha själv men pratar vi inte om att stora delar av jordens befolkning blöder en fjärdedel av månaden, så kan vi inte heller förbättra situationen för dem.

Bara lite blod är ett reportage om menstruation ur ett internationellt perspektiv. Anna Dahlqvist har besökt Indien, Uganda, Bangladesh, Kenya och USA där hon träffat menstruerare, mensaktivister och mensforskare. Det som en gång var onämnbart blir politik i en växande mensrörelse.

I DN 8 juli i år, kunde vi läsa om kvinnor i fattiga länder som tvingar välja, mellan mat och mensskydd. Att med biståndspengar ”tjafsa” om mens och tamponger då barn dör av svält är kanske inte så dåligt ändå, för kvinnor skall inte behöva välja säger Evelyn Schreiber vid DN.

Nuförtiden kan kvinnor välja P-piller för att reglera mens men också skydda sig mot graviditet. Att, 2017, tycka att P-piller är ”onaturligt” för kvinnor, tycker jag är konstigt, för det betyder att det blir ett barn var 18 månad eller tätare…är det ”naturligt”?

Själv satte jag in en spiral efter min sista graviditet för att slippa mina rikliga menstruationer och det var det bästa jag gjort!
Boken får en 4:a // Maria E

DN 2017-07-08 Mensskydd, Målet är att kvinnan inte ska behöva välja- Evelyn Schreiber

http://www.dn.se/arkiv/ledare/malet-ar-att-kvinnan-inte-ska-behova-valja/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskt-mensskydd-kan-revolutionera-vardagen-for-kvinnor-i-laginkomstlander/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s