Synen på killar och tjejer och kön

Georg och Experimentet 001

Experimentet av Harald Nortun, Opal, 2016

Amund och Amanda är tvillingar, på väg till farmor och farfar där de skall vara del av sommatlovet. Du skulle aldrig kunna vara tjej, säger Amanda. Skulle jag visst, svarar Amund. De bestämmer sig för att göra ett experiment med farmor och farfar, de byter plats. Det går galant men när Silje och Stefan kommer fortsätter experimentet och nu blir det lite jobbigt…Amund vill gärna vara med Silje och Amanda blir än mer taggad då Stefan inte tycker att tjejer spelar lika bra fotboll som killar. Så experimentet fortsätter och Amund till och med gillar det, smink och tjejsnack, men när han skall kyssa Carl blir allt konstigt.

Rolig bok med bra flyt om att söka sin identitet som ung. Amund, som är jaget, gillar inte alls att vara ”killig”. Amanda går helst i byxor och är inte alls intresserad av smink och tjejsaker, hon blir till och med irriterad på Amund då han gör sig ”tjejigare” än Amanda brukar vara. Nortun skriver ungdomligt utan att vara barnslig och Barbro Lagergren har översatt till bra svenska.

Rekommenderad från 10 år                 3:a // Maria E

George av Alex Gino, Lilla Piratförlaget, 2016

Alla tror att Georg är en pojke, men det är hon inte. Hon vet att hon är en flicka. Med sin bästa vän Kelly smider hon planer på att få spela spindeln Charlotte i skolteatern, fast hon är kille. Kelly är en bra vän som stöttar George. I hemlighet har George köpt transtidningar och tjejkläder som hon har i sin garderob och hon planerar att berätta för sin mamma, snart. I skolan är inget lätt, särskilt inte om man börjar gråta då läraren läser om spindeln Charlotte. Jeff är snabb på att bråka och tar alla tillfällen att retas och slåss med George.  Att få bli flicka är allt George vill, men hur kan man vara säker på detta vid 10-års ålder? George har varit säker under många år och nu skall han berätta, för alla.

En bra och lugn bok om att få vara den man är. Det är viktigt, det är också viktigt att omgivningen ser på en på samma sätt annars blir det konstigt. Det bästa, en av Georges dagar, var då hon följde med Kelly och hennes farbror till en annan stad, iklädd Kellys kläder och få gå på en damtoalett…en sån liten sak.

3:a // Maria E

P.S: 2015 hade 0,04% av Sveriges befolkningen, ungefär 3500, diagnosen könsdysfori. I statistiken är diagnosens ökning tydligast bland unga, och särskilt bland de som från födseln getts könet kvinna. Källa: TT

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s