Firnbarnen- Bra spökhistorier!

Firnbarnen 2-3 001

Brännmärkta av Lena Ollmark, B Wahlströms, 2016

Firnbarnen 2 och spänningen fortsätter för Leo, Natta och Teddy. Alla tre lider av mardrömmar som ingen riktigt vågar prata om, men de barnvåldnader som var inlåsta i källaren är befriade och deras skrämmande lärarinna försvunnen. Och hon är arg för att barnen togs ifrån henne och letar nu efter nya barn. Lärarinnan lockar barnen till skogen med hjälp av gosedjur. Elin försvinner under en ridtur och det är Leos lillasyrra som hittar henne i skogen. Ett av barnen berättar att rotflickan bor i en rotvälta, långt ner. Elin, som mår dåligt eftersom hon inte minns vad som hänt, blir den som får göra skitjobbet åt lärarinnan.

Teddy fortsätter med att skapa ett dataspel, han försöker återskapa det han hade förstört, Leo får göra bilder och Natta skriva texter, men även denna gång tycks spelet ta sin egen väg. Leos kompis Bane kommer och hälsar på för att göra lite garfitti, men var gör man sånt på landet? Natta jobbar vidare med sitt jämställdhetsprojekt och Teddy använder det han tycker han vill och tar kredit för andras jobb, lite störigt. Vem kan de lita på? Det börjar lukta bränt…

Superspännande 3:a// Maria E

Frostbitna av Lena Ollmark, B Wahlström, 2016

Firnbarnen 3 och nu har en ny vikarie kommit till skolan som snabbt viner barnens förtroende. Teddy, Natta och Leo har knappt återhämtat sig från branden och de undrar vad som nu kan hända? Men vem är vikarien egentligen? En gammal familjeförbannelse uppdagas där pappan (pastor Svedelius) slände sig i sjön efter att hela hans familj brunnit inne i en husbrand, eller gjorde de det? Vikarien Viktor intresserar sig mer och mer för de tre barnen och det börjar bli obehagligt. Det gamla kapellet i skogen verkar ha hemligheter. Nu börjar barnen dessutom få köldskador på olika ställen och tecken på ondska visar sig även i spelen som Teddy gärna vill visa Viktor. Natta får bra uppmärksamhet i sitt arbete om jämställdhet.

Ollmark har ett bra flyt i språket och ett målande sätt att beskriva. Berättelsen flyter på fint och de röda tråden är tydlig. Vardagliga saker blandas med spökhistorier från förr, allt ifrån rotvältor, örtgifter, husbränder och död, och det är en bra blandning, alldeles lagom.

Fortsatt spännande 3:a // Maria E

Ett svar till “Firnbarnen- Bra spökhistorier!

  1. Ping: Lägret | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s