Den tredje passageraren

tredje-passageraren-001

Den tredje passageraren av Tony Johansson, Celanders förlag, 2014

Konsten att hålla varandra bakom ryggen och sopa igen eventuella felsteg visas det många prov på i denna bok. Militärer, poliser och politiker som är ”bäste broder” med varandra och som har mycket att förlora, gör nästan vad som helst. December 2001, på natten, körs en högerpolitiker ihjäl, och inga vittnen finns, tror man, men Abdel, en illegal invandrare, som jobbar svart på natten med att städa såg allt. Han berättar för Marek, som rekommenderar honom att prata med Erik Larsson, en journalist som lovar skydda källan. Men knappt hinner han berätta för Erik förrän både han och hans fru och deras dotter grips och efter en kort biljakt skickas han på ett plan tillbaka till en säker död i Egypten. Hur kunde det bli så här? Erik är mycket förbryllad men inte förrän 10 år senare kommer allt att kunna förklaras.

En bra plott med karaktärer som känns igen, att det skulle kunna gå till på detta sätt gör boken också trovärdig, för vad vet man om vad som pågår bakom kulissen? Snuskpolisen, i stil med Kapten Klänning, beskrivs bra, liksom många andra av karaktärerna. Larsson är ute med sin kamera och får slut på filmrullar, hade de inte digitalkamera 2001? Det hade jag. Larsson beskrivs också bra och trovärdigt som en blandning av Mikael Blomqvist och Kommissarie Morse. Jag gillade boken.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s