Äkta amerikanska jeans

akta-amerikanska-jeans-001

Äkta Amerikanska jeans av Jan Guillou, Pirat förlaget, 2016

Sjätte delen av Guillous ”det stora århundradet”-romanserie, och här skär det sig totalt. Detta var inte alls vad jag förväntat mig, det var dåligt. Tidigare böcker har varit bladvändare, bitvis, men denna var seg och opersonlig. Här skriver Guillou, drygt 70 år, om Erik som, vid 25 års ålder, i sin tur, skriver om sin barndom ”som han minns den” under åren 1953-59. Erik får stryk av sin far varje dag, bara för att han finns, inte förrän mamman får stryk så bryter hon med pappan och de flyttar till en lägenhet i ett lite mindre fint område. Andra världskrigets verklighet når Erik, som hittills inte hört något och hans ögon öppnas, de fortsätter de att göra då han får följa med morfar och morbror till Afrika. Men allt känns så taffligt, visst, det är Eriks historia om tiden mellan 9-14 år, för visst är det så att om boken börjar 1953 och Erik är 9 år borde han vara 15år 1959 då boken slutar. Då Erik är tolv år träffar han Lena och de ska nu ligga med varandra på riktigt…Året efter när han är tretton, träffar han Sylvia, då går det bättre, Eriks mamma jobbar för Nils Adamsson och kan förse honom med gummi.

Erik simmar och simmar bra, han är finurlig och gör bra affärer, fast inte helt lagliga, blir relegerad och förflyttas till privatskola för att slutföra realskola. Hans reflektioner över mammans slit som ensamstående känns som efterkonstruktion och inte en 13-14 årings tankar, allt känns lillgammalt och tillrättalagt och jag känner mig pryd som undrar om killar och tjejer, på 50-talet, verkligen pratade om att knulla redan som 12-13 åringar…

Det var bottennapp och blir bottenbetyg, också för att kapitlen är mer är 70 sidor.

1:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s