Blåst!

blast-001

Blåst! Av Eva- Marie Liffner, Natur och kultur, 2016

Svensk författare som får högsta betyg av Yukiko Duke, måste man väl prova läsa, eller? Nå, jag har gjort det i alla fall och det har tagit exakt två veckor att läsa denna bok. Inget flyt att glida med på, utan här krävs det läsning. Liffner gillar historiska gåtor och här har hon verkligen vävt ihop en historia där huvudpersonerna är syskonen Brontë, Ned Shaw, Johnnie Tolkien och Georg och Mags. Dessa personers gemensamma knut är just de svindlande höjder, i England, där syskonen bodde men även där delar av WW1 utspelade sig.

Mekanikern Ned Shaw som var kompis med Johnnie T möter hunden Keeper och jag får för mig att det är hunden som hjälper till med tidsresandet. Ned kommer i kontakt med Emily Brontë, som är ägaren av hunden Keeper och de spökar lite för varandra. Gondal, det land som Brontës skapat, kan tydligt kännas igen i JRR Tolkiens trilogi om ringen. Visst går historierna ihop och om Tolkien har inspirerats av Brontës, eller inte, låter jag vara osagt men inte kan livet på de engelska hedarna varit särskilt kul/bra/hälsosamt då alla syskonen dog tidigt, två redan i 10-11 års ålder de andra fyra vid 30-år. Tror fan man ville fantisera om något bättre och trevligare. Att Tolkien blandade ihop slagfälten i England med Gondal och bildade Mordor är heller inte otänkbart.

Men det blir lite för krångligt. Mags (Margaret) och George, (som får mig att tänka på Fem-böckerna) tog tid innan jag fattade att det var en kvinna, är ”detektiverna” som försöker få allt att gå ihop. Mags är den som också kan samtala med Ned Shaw och se honom. Fanns det ett outgivet manuskript från Emily? Dog syskonen egentligen eller valde de att åka till Gondal istället för att bli vuxna och behöva gifta sig?

Jag får det inte att flyta, svårt med vart man är i tid och rum och vad som är vad. Bästa citatet är: ”Texten föds i det ögonblick den blir Läst, ungefär såsom vi uppfattar ljuset från en död stjärna” Vi befinner oss i samma verklighet fast ändå inte…

Boken hämtade sig mot slutet, de sista 100 sidorna var bra…men det blir bara en

2:a // Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s