Pestan

pestan-001

Pestan av Åsa Larsson & Ingela Korsell, bild av Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2016

Del 7 i PAX-serien om barnen Viggo och Alrik som är fosterhemsplacerade hos Laylah och Anders i Mariefred. Estrids bror Hej-Henry är död, föll från taket då han skottade det. Men det tror inte Estrid, han hade ju bara tofflorna på sig och ingen ytterrock.

Viggo har dåligt samvete över att lånat ut boken till Hej-Henry, på skolan löser hyssen av varandra och Träslöjds-Thomas är allt annat än en bra vuxen. Viggo känner att han anklagas för sånt som han inte gjort men kan heller inte säga att det är impar som gör det. Alrik är arg och orolig över att Viggos tilltag skall få Anders och Laylah att tröttna på dem och oron ökar i takt med att deras riktiga barn skall komma hem till jul. Samtidigt börjar folk blöda mycket näsblod och nu tror man att det är någon form av pest som sprids av flickan( Iris) med den konstiga råttan(impen) i bur. Hur är det förresten med Maggan Migrän…vad vet hon egentligen och kan hon läsa tankar?

Jag gillar dessa böcker, jättemycket, och det beror till del på språket men också till del på upplägget. Det är inte bara spännande och mystiskt det är också mycket känslor inom pojkarna och mellan pojkarna, oro om framtiden och tro på framtiden och försöka göra sitt bästa och undvika att hamna i bråk, men det är svårt då man bara är ett barn och inte ännu har full tilltro till alla vuxna.

Klar 4:a även för denna del

// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s