Quenas konung

Quenas konung 001

Quenas konung av Lina Stoltz, Barents Publisher, 1998

Vännerna Sofie och Daniel har tråkigt på sommarlovet och på sommarjobbet på kyrkogården. De ”vilar” lite för mycket och får sparken. Mona, som inte är som andra, har upptäckt något på kyrkogården och det visar sig vara gamla vapen som någon gömt i en nygrävd grav. Men Mona pratar inte som andra och det gör det svårt att begripa vad hon sett. Sofie undrar varför ingen lärt henne teckenspråk? Monas bror kommer samtidigt tillbaka till norr från att varit i bla i Danmark och knarkat, Sofie tror dessutom att han är bög. Rickard, eller Dick som han också kallas, försöker hålla sig ren och tänker börja ett nytt liv i norr, som arkeolog, men blir anklagad för langning av knark. Sofie är nog mer kär i David än hon tror och blir väldigt ledsen då Jeanette lägger armen om David.

Detta är Lina Stoltz debut och då jag läst andra böcker av henne blev jag nyfiken på denna debut. Som tur är, är den bara på 60 sidor. Jag fick läsa den två gånger för att förstå hur det hänger ihop. Hade jag fått välja hade jag haft varje kapitel på ny sida då det ofta var en helt ny start.

Quena fick jag en underlig känsla av och då Mona pratade något som ingen förstod, började jag fundera på Kväner eller Kvener, ett folk som levde i vad man nu kallar Tornedalen och upp mot Kiruna, ungefär. Se gärna https://sv.wikipedia.org/wiki/Kväner

Jag gillar Stoltz som även i denna debut belyser alkoholism, fast bara perifert, då det orsakade Mona och Dicks mammas död. Stoltz har utvecklats mycket i sitt skrivande sedan 1998, och till det bättre!

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s