Svenska gummistövlar

Svenska gummistövlar 001

Svenska gummistövlar av Henning Mankell, Leopard förlag, 2015

En fristående fortsättning på Italienska skor och detta gjorde mig nyfiken. Jag har läst alla Wallander-böcker och några fler utöver dessa av Mankell men inget liknar denna. Kirurgen Fredrik Welin, som efter ett fruktansvärt kirurgiskt misstag, bor på en ö i skärgården. Ensam. En natt vaknar han av att det är varmt och ljust i rummet där han sover. Det brinner, snabbt som ögat slänger han sig ut och i farten får han tag i två gummistövlar och en regnrock. Huset brinner ner till grunden och stövlarna är omaka och dessutom vänsterskor och allt är skit. Som lök på laxen anklagas han för att ha bränt ner huset själv. Det blir en jobbig tid men journalisten Lisa visar sig vara en bra människa och dottern Louise kommer hem och berättar att hon är gravid. Ett hus till brinner ner, en pyroman misstänks och Jansson som kör skärgårdsärenden är bra på att hålla koll.

Jag får lite känslan av att läsa en Torgny Lindgren-bok, språket är lugnt och vackert och gör att jag inte kan skynda på med läsningen. Fredrik älskar sin dotter men respekterar samtidigt att hon inte är öppen om allt, hon har sina skäl, tänker han. Och Fredrik tänker mycket, både framåt och bakåt. Hur skall han göra med huset, bygga upp det igen eller inte och bara dra iväg. Som läkare konfronteras han ofta med döden men tränger sig sällan på, men Oslovski saknar han och hittar henne liggande i garaget, död. Mannen i handelsboden där han beställt nya svenska gummistövlar, dör också. Lisa är annorlunda och han förvånas över vad han frågar henne. Jag gillade denna bok och har köpt boken som skrevs tio år innan denna…blev lite nyfiken.

Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s