Hittebarnet del 1 och 2

Holmberg x2 001.jpg

Ficktjuvens vän av Bo R Holmberg, Rabén&Sjögren, 2015
Den blodröda manteln av Bo R Holberg, Rabén&Sjögren, 2016
Detta är del ett och två i serien om Hittebarnet Örn.
I del ett är Örn tillsammans med sina två bröder, Måns och Grel, och stjäl saker. Örn är minst och får ofta krypa in genom gluggar och luckor för att komma åt saker och mat att stjäla. Men att vara tjuv är inte lätt och bröderna fångas och sätts i fängelse, kvar är Örn och han lovar sig själv att frita dem. I stan träffar han på Marta/Martin som hjälper honom om han hjälper henne. Han träffar också Esmeralda hos bagaren där han får jobb ett tag med att dela ut bröd om morgnarna. Mycket av Örns tid gå åt till att hålla sig undan och försöka rädda bröderna, vilket han också gör, men nu vill han leta reda på Marta. Bröderna berättar då att de inte är hans bror utan att de hittade honom i skogen då han var pytteliten, vem är han då, och hur gammal?
I del två har livet i staden förändrats. Mannen som tog hand om tjuvgodset har utnämnt sig själv till borgmästare i staden och alla som inte vill jobba åt honom eller för honom deporteras eller skjuts. Det var det som hade hänt Esmeralda och hennes familj. Hur skall Örn göra nu. Vendor är trevlig och erbjuder honom ett jobb mot att han hjälper till att föra undan oliktänkande människor. Måns dyker upp och, från att ha varit en tjuv åt Vendor, är han nu en av de som vill störta honom och planer smids med Örn i mitten. Marta är ett osäkert kort, tycker Örn, som inte alls ser Vendor som den stora välgörare som Marta ser.

Holmberg, som är född 1945, skriver om en tid som kan vara från förra sekelskiftet, ungefär, och här passar hans språk bättre in än i ”nutidsböcker”. Det lite gammeldagsa uttrycken passar bra, för ingen pojke löper nu för tiden. Jag får emellanåt lite Bröderna Lejonhjärta flimmer framför mig då jag läser om Vendor, vår välgörare, jämför Tengil, vår befriare. Kanske lite för mycket flykt och rymning och gömmande men lätt att läsa och spännande.
Jag skulle rekommendera dessa från 10 år.
2x 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s