De rätta

De rätta 001

De rätta av Scott Westerfeld, Bonnier Carlsen, 2009
Detta är tredje, och avslutande, delen om Tally i en skrämmande framtidsvärld. Tally lever i en framtid bara 300 år bort och alla som fyllt 16 har opererats, Tally har dessutom värvats till Speciella Omständigheter och hennes kropp har genomgått en extraordinär operation så man kan säga att kroppen är hennes vapen men hon skär sig fortfarande för att få den extra kicken hon ibland saknar. Shay är också speciell och nu får de, som oövervinnerliga, i uppdrag att hitta smokeyborna. Men det är svårt att veta vad som är sant. Zane blev inte bra sedan de tog botemedlet han fick hjärnskador och fel på motoriken och Tally är inte längre intresserad. Alla lever i fred, eftrsom hjärnoperationen fixat det, men under sin resa gör Shay en ”grej” i ett gammalt vapenförråd och släpper loss nanoceller som äter upp allt i sin väg. Diegoborna får skulden och strax är ett krig på gång, trots fredsoperationer, hur är det möjligt? Jo, många har botats, från operationen, och det är inte längre speciellt att vara speciell, det är nu ok att se ut hur som helst och Tally funderar på att bota sig
Boken är inte lika bra som de två förra, känns som om Westerfeld tappar storyn och allt blir utdraget och segt med hudantenner och svävarbrädor. Lite roliga framtidsversioner finns med och det roligaste är nanoceller och jag kan bara undra om det är här Wilderäng fått sin inspiration till nanomiter som, liksom nanocellerna, äter upp allt i sin väg.
2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s